Tűzijáték

A tűzijáték életünk fontos pillanatait varázsolja még szebbé és felejthetetlenebbé.  Ismerkedjen meg ezen az oldalon pirotechnikai, tűzijáték szolgáltatásainkkal!

Tűzijátékok

A tűzijátékokat az ókori Kínában is használták már esztétikai és szórakoztatási célokra. A tűzijáték elemeinek négy fő hatása van: hang, fény, füst és lebegő anyagok (pl konfetti). Színes lángokkal, szikrákkal égnek, vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ezüst és lila színekben pompáznak.

Ma már nem csak a gazdagok kiváltsága a tűzijáték – számos családi, kulturális és vallási esemény fényét emelik egy-egy jól megtervezett, profi tűzijátékkal.

A tűzijáték alapanyagát olyan pirotechnikai termékek adják, melyek birtoklását és felhasználását Magyarországon kormányrendelet szabályozza, és azt hatósági engedélyhez köti. A pirotechnikai termékekkel felhasználása során igen fontos, hogy a termék meghatározott időtartamú hatást fejtsen ki, kezelése, tárolása biztonságos legyen, működtetése legyen egyszerű és veszélytelen, külső behatásokra legyen érzéketlen.

Tűzijáték effektek

Néhány érdekesebb tűzijáték alakzatot mutatunk be az alábbiakban képekben és szóban is.

Tűzijáték effektek

Pünkösdi rózsa – gömb alakban kitörő színes csillagok farok effektus nélkül.

Krizantém – A pünkösdi rózsához hasonlóan gömb alakban kitörő színes csillagok, de itt marad egy látható szikraösvény.

Dália – A pünkösdi rózsához hasonló, de kevesebb és nagyobb méretű csillagot tartalmaz. Ezek a csillagok a megszokottnál jóval nagyobb távolságot tesznek meg mielőtt teljesen elégnek.

Fűz – A krizantémhoz hasonló, de tovább égő ezüst és arany csillagok alakítanak ki egy lágy, dóm alakú, szomorúfűz formájú mintát.

Pálma – Grúziában honos pálmák alakját mintázú tűzijáték fajta, amelyben néhány nagyobb méretű üstökös ég el.

Gyűrű – A csillagok gyűrűt formáznak, akár több körben, vagy szív, arc, lóhere alakban.

Pók – A középről kitörő csillagok olyan erővel jönnek, hogy egy ideig egyenes vonalban mozognak, majd lassan lehullanak és kiégnek. Ez lentről póklábak látványának hatását kelti.

Rómaigyertya – A rómaigyertya egy olyan tűzijáték, amely egy hosszú cső, amely számos nagy, különböző időben feltűnő  csillagot tartalmaz. Ezek aztán gyakran érdekes, összevissza formákba vannak rendezve, a közönség milyenségétől függően.

Családi tűzijáték

A családi tűzijáték egy esküvőre, keresztelőre, kerti partira, ballagásra, szalagavatóra, bankettra, születésnapra, névnapra, évfordulókra megrendelhető kisebb méretű tűzijáték, amelyet egy pirotechnikus működtet. Egy családi tűzijáték költsége 80.000 és 150.000 Ft között mozog általában.

Party tűzijáték

Esküvői mulatságok, családi, baráti összejövetelek, kisebb létszámú zártkörű rendezvények egyik fénypontja lehet egy néhány perces, színpompás tűzijáték. Szikraszökőkutak, színes tűzkerekek kápráztatják el a nézőket, hangos durranások, fütyülések kíséretében. Felröppennek kisebb-nagyobb csillagbombák, üstökösök és tűzmozsarak is. Egy party tűzijáték ára 150.000 forintnál kezdődik.

Ünnepi tűzijátékok

Falunapok, városi rendezvények, szüreti mulatságok, szakmai kongresszusok, vállalati rendezvények, kulturális programok, nagy közönséget befogadó létesítmények megnyitásának fontos epizódja, méltó és látványos záróakkordja lehet egy szép tűzijáték. A műsor hozzáillő zenékkel összekomponálva nem csak a szemeket, hanem a füleket is elkápráztatja.

Tűzvulkánok, gyorslövetű bombettatelepek csillagbombái, csokorbombák, tűzmozsarak és üstökösök után színes gömbbombák látszanak az égbolton. A tűzijáték méretétől függően pálmafa, krizantém, fűzfa, szikraszökőkút, tűzvulkán, bombetták és üstökösök csodáit, szemkápráztató speciális bombák egészítik ki. A fináléban több óriásbomba kerülhet fellövésre, amely kb. 400m magasban gömb alakot bontanak, miközben színüket változtatják.

Az ünnepi tűzijátékok ára igen széles sávban, 150.000 és 1.000.000 Ft között mozoghat.

Petárda, tűzijáték

Bár a köznyelvben igen tágan értelmezik a petárda kifejezést, a petárda nem tűzijáték termék, hanem egy csak hanghatás keltésére szolgáló pirotechnikai eszköz. Veszélyessége miatt mára Magyarországon és a legtöbb európai országban a polgári lakosság számára tiltott mind birtoklása, mind használata.

A magyar jogszabály alapján a szórakoztató célú tűzijáték termékek közül egész évben vásárolhatók, birtokolhatók és felhasználhatók engedély nélkül az ún. tréfás pirotechnikai termék (I. pirotechnikai osztály – csekély veszélyességű termékek). Az egyik legismertebb ilyen termék a tortagyertya, vagy tortacsillagszóró. A kis- és közepes tűzijáték termékek (II. és III. pirotechnikai osztály) csak december 28. és 31. között vásárolhatóak engedély nélkül, de kizárólag szilveszter éjjel használhatók fel engedély nélkül. Az ide sorolt termékekkel (tűzijátéktelepek, bombaszettek, rómaigyertyák, rakéták) már kisebb igazi tűzijátékok is megvalósíthatók.

Tűzijáték előkészítése

Tűzijáték megrendelés

Amennyiben rendezvényén valóban profi pirotechnikusok által megtervezett és kivitelezett, szemkápráztató tűzijátékot szeretne látni, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Tűzijáték források