Lőszermentesítés – hadisírgondozás

Lőszermentesítés – hadisírgondozás

Az egyik helyszínen a nagy számban előkerült emberi maradványokról megállapították, hogy régészeti korúak, így ott a feltárást a megyei múzeum régészei folytatják, a másik helyszínen pedig tovább folytatódik a munka.
Február 10-én rendőrségi bejelentés után az igazgatóság szakemberei egy székesfehérvári házfelújításnál végeztek leletmentő feltárást. A munkát a folyamatos esőzés mellett egy nyomáspróba alatti vízcsőből előtörő nagy mennyiségű víz is nehezítette. A feltárás azonban sikerrel járt: egy ismeretlen német katona földi maradványai és felszerelési tárgyai kerültek elő a munkagödörből. A maradványokat a Német Hadisírgondozó Német Népi Szövetség helyszínre érkező szakembere a budaörsi német-magyar katonai temetőbe szállította.

A feltárásokkal párhuzamosan a hadisírgondozók folyamatosan mérik fel szerte az országban az első világháborús hadisírokat, amelyeket a nagy háború centenáriuma alkalmából terveznek felújítani.
A HM TKH munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy ha emberi maradványokat vagy lőszert találnak, azonnal értesítsék a rendőrséget és semmiképpen se próbálják meg önállóan megkezdeni a feltárást. Amennyiben feltételezhetően katonai maradványokról van szó, a 06-1-474-1587-es telefonszámon tehetnek bejelentést. A szakemberek azt kérik, hogy akiknek feltételezett feltáratlan hadisírról van tudomásuk, jelezzék azt a hadisir@hm.gov.hu elektronikus levelezési címen.

Fotó: HM TKH HKI
Forrás:http://www.honvedelem.hu/cikk/55599_munkaban_a_hadisirgondozok

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.