Közép-Európa legnagyobb tűzszerész-szakkiállítása

Közép-Európa legnagyobb tűzszerész-szakkiállítása

A terroristák a múltban és jelenleg is a világ számos pontján előszeretettel használják a különböző lőszereket, robbanóanyagokat és ezek kombinációit a polgári lakosság és a fegyveres rendfenntartó szervek elleni akcióik során. Elemezve az elmúlt években végrehajtott akciókat, megállapítható, hogy e fenyegetések száma határozott emelkedést mutat. Erre a kihívásra próbál meg választ adni a NATO Emerging Security Challenges Division, Programme of Work for Defence Against Terrorism (POW DAT) programja, amelynek szerves eleme a NATO Tűzszerész Szakkiállítás és Bemutató 2014 (NATO EOD Demonstration and Trial 2014), melyet a NATO Tűzszerész Kiválósági Központ (NATO Explosive Ordnance Disposal Centre of Excellence, NATO EOD COE) szervez a szlovákiai Trencsénben.

A NATO Emerging Security Challenges Division terrorizmus elleni harcát támogatva, a központ minden második évben megrendezi a NATO Tűzszerész Szakkiállítást és Bemutatót, melynek elsődleges célja, hogy támogassa a korszerű technikai megoldások elterjedését, bemutassa a legújabb fejlesztések eredményeit, melyekkel a tűzszerészek képesek felvenni a harcot a napjainkban szintén gyors fejlődésen keresztülmenő rögtönzött robbanóeszközök (Improvised Explosive Devices, IED) ellen. A kiállítás egyik ki nem mondott célja, hogy összehozza a katonai szakembereket és a fejlesztőket, akik így megismerhetik egymás igényeit, lehetőségeit, hogy technikailag képesek legyenek megfelelni a naponta jelentkező új kihívásoknak. További cél, hogy a rendezvény a jelenlegi szükségletekkel párhuzamosan összegyűjtse a különböző missziók tapasztalatait, elemezze azokat, s ezáltal meghatározza a technikai és szakmai fejlesztési irányokat.

A fentieken túl a kiállítás kiváló lehetőség a gyártók, a kutatóintézetek és az egyetemek részére, hogy bemutassák legújabb fejlesztéseiket, amelyek képesek növelni a tűzszerészek képességeit. Az élő gyakorlati bemutatók alkalmával a gyártók és a szakemberek demonstrálhatják technikai eszközeik hatékonyságát és bemutathatják a legújabb fejlesztések valós képességeit. A konferencia és a szemináriumok alkalmával számos témában van lehetőség a tapasztalatok, információk, nézőpontok megosztására.

Forrás:http://www.honvedelem.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.