20 bejelentés a tűzszerészekhez egy hét alatt

2011 harmadik hetén, azaz január 17. és 23. között húsz bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Szalai Attila zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 53 bejelentést kaptak.

Január 17-én a főváros XI. kerületéből kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Csukló utcában, a vasúti alagút feletti töltésen, földmunkák közben, több, feltételezhetően a második világháborúból származó robbanószerkezet került elő. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy a munkások egy darab 75 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot, valamint egy 120 milliméteres aknagránát stabilizátor szárnyát találták meg. A gránátot és a stabilizátort a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Január 20-án a Pest megyei Diósdon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az ügyeletre érkezett bejelentés szerint a Léda utcában, földmunkák közben került elő egy világháborús robbanószerkezet. Pásztor István zászlós, az általa vezetett tűzszerész járőrrel a helyszínen megállapította, hogy a kertben egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátot találtak, amelyet a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítettek.

Január 21-én a Pest megyei Gyálra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Körösi utcában, az egyik kft. telephelyén, hulladéklerakó építése közben több világháborús robbanószerkezet is előkerült. A Szalai Attila zászlós vezette járőr öt darab 88 milliméteres német gyártmányú páncéltörő gránátot, valamint egy 76 milliméteres szovjet gyártmányú páncéltörő gránátot talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Január 22-én a főváros X. kerületébe, a Gyógyszertári útra riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A bejelentés szerint földmunkák közben találtak itt egy világháborús tüzérségi eszközt. A 75 milliméteres német gyártmányú páncéltörő gránátot a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Forrás: http://www.honvedelem.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.